گزارش عملکرد موسسه کمک در سال ۱۴۰۲

آشنایی با موسسه کمک

مؤسسه غیردولتی حمایت از کودکان بی‌پناه «کمک» ، با شعار «کودک، محبت، کرامت» در سال ۱۳۹۳ مجوز فعالیت خود را به شماره ۳۵۵۴۶ و شناسه ملی ۱۴۰۰۴۷۵۷۰۹۰ از وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران دریافت کرده است.

از دیدگاه این مؤسسه کودک بی‌پناه ،کودکی است كه در اثر فقر، محروميت، بيماري و عدم مراقبت و عدم صلاحيت فردي و اخلاقي پدر يا مادر يا سرپرست قانوني وي، صحت جسماني ، روحي ، تربيتي و اخلاقي او در معرض خطر قرارگرفته باشد.

این مؤسسه سازمانی است مستقل، غیردولتی، غیرسیاسی و غیرانتفاعی اما منتقد و پرسشگر که در قالب یک سازمان مردم‌نهاد و باانگیزه دفاع و حمایت همه‌جانبه از حقوق کودکان محروم و بی‌پناه زیر ۱۸ سال ، تأسیس و در زمینه های فرهنگی، سلامت، تحقیقات، آموزش، درمان، تحصیل و در صورت نیاز اسکان کودکان بیمار و تلاش در جهت تأمین نیازهای اساسی مادی و معنوی تا رفع محرومیت کامل آن‌ها فعالیت می‌کند.

مایه مباهات است که کمک ضمن ارتباط مستقیم با سازمان‌های بین‌المللی از جمله «ریلیف اینترنشنال» و «NRC» ، در اجرای پروژه‌های بشردوستانه با آن‌ها همکاری می‌نماید.

همچنین موسسه «کمک» در کشور نروژ به شماره ۹۲۴۸۶۱۴۳۶ ثبت و به رسمیت شناخته شده است و در جهت جذب کمک‌های ایرانیان مقیم خارج از کشور دارای حسابی مستقل به شماره ۳۶۹۲۳۰۲۴۱۸۶۹۳ در نروژ می باشد.همچنین موسسه «کمک» در کشور نروژ به شماره ۹۲۴۸۶۱۴۳۶ ثبت و به رسمیت شناخته شده است و در جهت جذب کمک‌های ایرانیان مقیم خارج از کشور دارای حسابی مستقل به شماره ۳۶۹۲۳۰۲۴۱۸۶۹۳ در نروژ می باشد.

چشم‌انداز موسسه کمک

هدف و ماموریت «کمک» در حمایت از کودکان بی پناه انجام یکسری اقدامات منسجم، برنامه ریزی شده و هدفمند در جهت جلب اعتماد عمومی و تغییر فرهنگ عاطفی و احساسی مردم ، نسبت به عدم حمایت از متکدیان حرفه‌ای با مشارکت مستقیم آن‌ها در رسیدگی به وضعیت کودکان بی‌پناه می باشد، کودکانی که سبب افزایش سود و انباشت سرمایه برای کسانی می شوند که آن‌ها را وادار به کار کرده و مورد استثمار قرار می دهند و ناخواسته از دستیابی به دانش و مهارت بازمانده شده‌اند. کودکانی که در شرایط بسیار نامطلوبی از نظر تغذیه، بهداشت، درمان، و انجام کارهای خطرناک و حاد به سر می‌برند و به راحتی می‌توانند بازیچه دست بزهکاران حرفه ای اعم از سارقین یا باندهای توزیع مواد مخدر قرار گیرند.

ما هرچند با شرایط موجود شاید نتوانیم پناهی برای همه کودکان بی‌پناه باشیم، اما می‌خواهیم کاری کنیم تا صدای دادخواهی و فریاد مظلومیت آن‌ها شنیده شود و همه به آن‌ها فکر کنند تا جامعه و خیرین بر اساس شناخت خود بین کودک بی‌پناه و کودک بزهکار و متکدی تفاوت قائل شوند، چرا که کودک  بی پناه به دلیل دیده نشدن کمتر مورد حمایت قرار می گیرد در حالی که به حقوق او دور از چشم مردم و مسئولین تجاوز شده و او توان دفاع از خود را ندارد.

کودکان ارزشمندترین سرمایه های ملی و آینده‌سازان هر کشوری هستند و بی‌شک هرگونه کوتاهی و عدم رسیدگی به موقع به نیازهای اساسی و ضروری آن‌ها می‌تواند کشور را دچار بحران کرده و سد راه توسعه پایدار گردد، در این بین کودکان بی پناهی هستند که با انبوهی از ناهنجاری های اجتماعی از قبیل فقر، گرسنگی، بیماری، اعتیاد، کار اجباری و بدون مزد، بازماندگی از تحصیل، همراه با آزار دیدگی های روحی و جسمی روبرو هستند. بنابراین چنانچه این کودکان بدون هیچ پشتوانه ای در جامعه‌ رها شوند در آینده ای  نه چندان دور باید شاهد اعدام، زندان، اعتیاد، و فرو رفتن آن‌ها در باندهای بزهکاری و تکدی‌گری حرفه‌ای باشیم. به امید آنکه بتوانیم در آینده کاری کنیم که هیچ کودکی از بی پناهی در رنج نباشد.

شرکای اجرایی موسسه

ریلیف اینترنشنال

سازمان ریلیف اینترنشنال (Relief International) یک سازمان غیرانتفاعی بشردوستانه است که امداد رسانی در بحران، توان‌بخشی اقتصادی و کمک به توسعه را به جوامع آسیب پذیر در سراسر جهان ارائه می‌دهد. مقر این سازمان در واشنگتن است و در کشور ایران نیز دفتری دارد.

این سازمان کار خود را در ایران در پی امدادرسانی به زلزله‌زدگان  زلزله منجیل و رودبار در سال ۱۹۹۰ شروع کرد و از آن زمان تاکنون از جوامع ایرانی آسیب‌پذیر و پناهندگان افغانستانی در جای‌جای کشور حمایت می‌کند.

سازمان ریلیف اینترنشنال با استقرار دفاتری در یزد، مشهد، تهران و زاهدان، مشارکت و همکاری صمیمانه‌ای با سازمان‌های مردم‌نهاد داخلی، اداره کل امور اتباع و مهاجران خارجی وزارت کشور، انجمن هلال‌احمر ایران و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی دارد.

این سازمان از سال ۲۰۱۷ تاکنون از طریق پروژه‌های سلامت، آموزش و معیشت با موسسه «کمک» در حال همکاری می‌باشد و با حمایت‌های مالی و حمایتی مراقبتی، در حال اجرای پروژه‌های بشردوستانه و بلندمدت توسعه‌ای جهت حمایت از پناهندگان دارای مدرک و نیز مهاجرین فاقد مدرک است.

همچنین این سازمان با همکاری موسسه «کمک» ، پروژه « تیک‌مک کالا » را اجرا کرده است که یکی از موفق‌ترین پروژه‌های اجرا شده توسط این موسسه می‌باشد.

سازمان امور پناهندگان نروژی

          سازمان امور پناهندگی نروژی  (NRC)در سال ۲۰۱۲ فعالیت خود را در جمهوری اسلامی ایران آغاز کرد و در ۷ استان در بخش‌های آموزش، امنیت غذایی و معیشت، سرپناه و آب و بهداشت و همچنین اطلاع‌رسانی و مشاوره، کمک‌های بشردوستانه ارائه می‌دهد.

این سازمان درپی حمایت از کودکان بی سرپرست با موسسه خیریه «کمک»  شروع به همکاری کرد و در سال ۲۰۲۱ پروپوزال معیشتی-حمایتی موسسه «کمک» باهدف ایجاد فرصت‌های معیشتی و فعالیت‌های درآمدزایی برای زنان آسیب‌پذیر سرپرست خانوار با اولویت اتباع افغانستانی از سوی این سازمان پذیرفته شد و پروژه کارگاه « تنور دلگرمی » در خیرآباد شهرستان ورامین کلید خورد و هم‌اکنون در حال فراهم ساختن زیرساخت‌های اجرایی دومین کارگاه این پروژه بصورت یک همکاری مشترک دیگر هستیم.

توانمندسازي زنان سرپرست خانوار

تنور دلگرمی

این کارگاه توسط موسسه «کمک»  به‌عنوان شریک اجرایی سازمان امور پناهندگی نروژی (NRC) در ایران و با حمایت مالی اتحادیه اروپا و نظارت اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور ایجاد شده است.

 در این کارگاه ۱۵ نفر از بانوان سرپرست خانوار ایرانی و اتباع پناهنده افغانستانی در محیطی کاملاً بهداشتی و با رعایت کلیه استانداردهای لازم نسبت به پخت نان و بسته‌بندی آن فعالیت می‌کنند و با تولید روزانه ۱۲۰۰۰ قرص نان تنور این کارگاه را با همت خیرین گرم نگه می‌دارند. این پروژه، سابق بر این به‌صورت توزیع بن نان در مناطق محروم کشور و عقد قرارداد با نانوایی‌ها در راستای هدفمندی خیرات مردم و به یاد رفتگان منتظر در روزهای پنجشنبه هر هفته انجام می‌گردید.

لازم به ذکر است دومین کارگاه تنور دلگرمی توسط موسسه «کمک»  و شرکای اجرایی آن در حال برنامه ریزی است و در سال ۱۴۰۲ کلید خواهد خورد و طی آن ۱۰ زن سرپرست خانوار مشغول به کار و روزانه ۲۴۰۰۰ قرص نان تولید خواهند کرد که مشابه پروژه پیشین در میان اقشار آسیب‌پذیر توزیع خواهد شد.

لازم به ذکر است در سال ۱۴۰۲ معادل ۴۹.۰۳۷.۲۷۸.۹۴۰ ریال نان در میان اقشار آسیب‌پذیر توزیع گردید.

تیک‌مک کالا

از مهم ترین طرح های اشتغالزایی و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار در موسسه «کمک» می توان به پروژه تیک‌مک کالا اشاره کرد. سازمان ریلیف اینترنشنال سال هاست با نهادهایی همچون موسسه غیردولتی حمایت از کودکان بی پناه «کمک» به عنوان شریک اجرایی در اهداف بشر دوستانه با نظارت اداره کل امور اتباع و مهاجرین خارجی(بافیا) همکاری دارد و تیک مک کالا مثالی است از تولیدات زنان سرپرست خانوار تحت پوشش موسسه «کمک»  که کارگاه ها، تجهیزات و مواد اولیه این پروژه با همکاری سازمان ریلیف اینترنشنال و حمایت مالی اتحادیه اروپا از سال ۲۰۱۷ تامین شده است.

زنان و دختران سرپرست خانوار و بد سرپرست دارای کودک بی پناه به دلیل مشکلات مالی از آسیب‌پذیرترین اقشار جامعه هستند و مشکلات اقتصادی تنها مشکل آنان نیست بلکه آن‌ها بیشتر از هر چیز در معرض آسیب‌های اجتماعی قرار دارند و تیک مک می‌تواند بسیاری از این مشکلات را مرتفع سازد.

تیک مک ، کالایی است که با دستان توانمند زنان و دختران سرپرست خانوار به‌صورت بسیار زیبا و چشم‌گیر بافته می‌شود تا آن‌ها از لحاظ اقتصادی توانمند شوند و در راستای این توانمندسازی به این زنان، آموزش هایی مفید و کاربردی توسط باتجربگان این حرفه داده می شود .

در این پروژه در سال ۱۴۰۲ تعداد ۲۷۹ زن سرپرست خانوار مشغول به کار بوده‌اند و خرج زندگی خود و خانواده تحت سرپرستی خود را از این راه تامین کرده‌اند و میزان ۸.۳۸۴.۵۰۰.۰۰۰ ریال صرف برپایی پروژه و اشتغالزایی شده است.

همچنین این موسسه موفق شده است به عنوان اولین موسسه خیریه عنوان « خلاق» را از طرف ستاد فناوری‌های نرم و توسعه صنایع خلاق معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری ، به دلیل اقدامات موثر در ساماندهی آسیب‌های اجتماعی و راهکارهای پیشگیرانه از بروز آن‌ها در میان اقشار آسیب پذیر و در معرض آسیب با رویکرد توانمند سازی زنان سرپرست خانوار از طریق کار‌آفرینی، آموزش و اشتغال‌زایی به دلیل پروژه «تیک‌مک کالا» دریافت کند

همچنین این موسسه به دلیل خلاقیت در حوزه کارآفرینی، اشتغالزایی و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار و تولید محصولات «صنایع دستی» تیک‌مک کالا موفق به دریافت مجوز تولید صنایع دستی توسط مدیر توانمندسازی این موسسه از وزارتخانه‌های «میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی» و «تعاون، کار و رفاه اجتماعی» شده است.

 

حمایت های مالی

اسکان بیماران و خانواده آن‌ها در هتل پرشیا تهران

بیمارستان‌ها و مراکز درمانی تخصصی و فوق تخصصی متعددی در شهر تهران به صورت پراکنده و دور از هم قرار دارند که به طور اختصاصی در زمینه بیماری‌های کودکان خدمات رسانی و فعالیت می‌کنند و با دارا بودن بخش های مختلف ، روزانه پذیرای مراجعین و خانواده‌های محروم و نیازمند و کودکان بی پناه بیمار از روستاها و شهرهای کشور و نقاط مختلف شهرهای اقماری تهران مانند ورامین ، پاکدشت ، رباط کریم و شهریار می باشند.

مشکلاتی که به دلیل ناتوانی مالی و هزینه های زیاد محل‌های اقامتی در این کلان شهر آنان را مجبور به چادر نشینی و اسکان در پیاده روها و پارک‌ها و یا محوطه های داخل و بیرونی اطراف بیمارستان ها نموده ، تا نگهداری از یک کودک بیمار که لزوما می‌بایست بنا بر دستور پزشکان معالج دوران نقاهت خود را در تهران بگذراند که در بسیاری از موارد فشارهای وارده و خطرات ناشی از این اقدام می‌تواند بسیار بیشتر از نگهداری خود بیمار باشد. خطراتی همچون زورگیری ، سرقت و صدمات روحی و جسمی ناشی از آن

لازم به ذکر است در راستای حل این مسئله موسسه «کمک» موفق شده است با همت یکی از خیرین خود امکان اسکان کودکان بیمار تحت پوشش خود را با دو نفر همراه در هتل پرشیا در طی سال ۱۴۰۲ فراهم کند که معادل ۸۱۳ شب اقامت در هتل می‌باشد.

این موسسه هم اکنون در حال تلاش در جهت احداث « اولین مجتمع بزرگ اقامتی،بازتوانی و آموزشی کودکان بیمار و بی‌پناه‌» با هدف اسکان موقت کودکان بیماری که لزوما می­بایست دوران نقاهت خود را در تهران به سر برند و بدلیل رعایت الزامات پروتکل‌های بهداشتی امکان اسکان آن‌ها در هتل نیز وجود ندارد ، می‌باشد.

دارو و درمان

امروز موسسه «کمک» از میان همه معضلات و مشکلات ناشی از وضعیت نابهنجار کودکان بی پناه رسیدگی به بیماری و تلاش در جهت درمان آن ها را به عنوان اولویت نخست قرار داده است و در این راستا ، این موسسه مبلغ ۱۳.۱۰۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال در سال ۱۴۰۲ بابت هزینه دارو و درمان کودکان بیمار پرداخت کرده است و همچنین در حال اجرای طرح «یک کودک ، یک حامی» نیز می‌باشد.

یک کودک ، یک حامی

« یک کودک ، یک حامی » نام پروژه‌ایست که در جهت اعتمادسازی و شفافیت عملکرد موسسه «کمک» به خیرین عزیز پیشنهاد می‌گردد. این پروژه با هدف درمان مستقیم و بی‌واسطه یک کودک بیمار و بی‌پناه توسط یک حامی داوطلب به صورت مستقیم به ۲ روش زیر انجام می‌پذیرد :

با معرفی یک کودک بیمار و بی‌پناه به حامی و مراجعه مستقیم وی به بیمارستان‌های تخصصی و فوق تخصصی کودکان و پیگیری و نظارت بر روند درمان و همچنین مذاکرات میدانی و مورد نیاز با تیم پزشکی که با همراهی یکی از مددکاران موسسه «کمک» صورت می‌پذیرد. حامیان عزیز می‌توانند هزینه‌های درمان را شخصا و یا با مشارکت دوستان، آشنایان و بستگان خود تامین و پس از دریافت صورتحساب از حسابداری بیمارستان با کسر تخفیف در نظر گرفته شده توسط این موسسه ، هزینه درمان را پس از دریافت فاکتور مربوطه مستقیما در زمان ترخیص به حساب بیمارستان مورد نظر واریز نمایند. قبول تامین و پرداخت هزینه‌های درمانی و پزشکی دوران نقاهت و بازتوانی یک کودک بیمار و بی‌پناه اعم از: دارو، ویزیت دوره‌ای، لوازم و تجهیزات و مواد غذایی مورد نیاز که از عوامل مهم بازتوانی یک بیمار می‌باشد بنابر دستور پزشکان معالج به صورت مستمر و ماهیانه. تعداد ۳۰ کودک در این طرح در طی سال ۱۴۰۱ تحت حمایت قرار گرفته‌اند.

بسته‌های معیشتی و پوشاک

          توزیع سبدهای ارزاق که در جهت تامین خوراک و ارزاق اولیه شامل برنج ، گوشت، مرغ، تخم مرغ، روغن، سویا، ماکارونی، مایع ظرفشویی، مایع دستشویی، پودر لباسشویی، رب، تُن ماهی و چای و همچنین پوشاک که با توجه به نیازهای ضروری خانواده‌های نیازمند تحت پوشش موسسه تهیه و با رعایت استانداردهای بهداشتی و غذایی به ارزش ۱۱.۲۸۰.۰۰۰.۰۰۰ ریال توزیع گردید.

کمک هزينه تحصيلي-آموزشي

با وجود شرایط فعلی تحصیلی که کودکان عادی نیز نیاز به هزینه زیادی دارند، در مورد کودکانی که بی‌سرپرست یا بدسرپرست هستند این موضوع پررنگ‌تر و با چالش‌های بیشتری همراه است و در صورتی که از آن‌ها حمایت نشود و امکان تحصیل برای آن‌ها فراهم نگردد، باید شاهد دیده شدن بیشتر کودکان کار در جامعه باشیم. در همین راستا موسسه «کمک» در طی سال ۱۴۰۲ جهت حمایت تحصیلی کودکان معادل ۶.۸۳۲.۵۰۰.۰۰۰ ریال پرداخت نموده است .

       
نذر قربانی

این موسسه به همت خیرین خود میزان ۵.۶۴۸.۰۰۰.۰۰۰ ریال گوشت قربانی در میان نیازمندان و قشر آسیب‌پذیر در سال ۱۴۰۲ توزیع نموده است.

و در پایان از خیرین عزیزمان که همواره در کنارمان هستند ممنون و سپاس‌گزاریم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *