مسئولیت اجتماعی شرکتها (Corporate social responsibility) یک مدل تجاری و مفهومی گسترده است. این مفهوم به عملکرد مسئولانهی شرکتها در قبال خود، جامعه و محیطزیست میپردازد. کسبوکارهای مختلف با استفاده از برنامههای CSR به فعالیتهای بشردوستانه و یا داوطلبانه پرداخته و در حالی که به جامعه خدمت میکنند همزمان برندشان را نیز معرفی و تبلیغ میکنند و از معافیتهای مالیاتی نیز برخوردار میشوند همچنین نگاه اخلاقی به کسب و کار ماحصل تفکر مسئولیت اجتماعی بوده و جایگاه اجتماعی شرکتها را در سطوح بینالمللی تعریف و تبیین میکند.
فرصتهای فراوانی برای چگونه انجام دادن مسئولیتپذیری اجتماعی وجود دارد ، آن هم زمانی که با هزاران مشکل کوچک و بزرگ احاطه شدهایم؛ از گرمشدن زمین گرفته تا بیماریهای واگیردار و حمایت از کودکان بیپناه ، بیسرپرست، بدسرپرست ،بازمانده از تحصیل ، بیمار ، گرسنه ، معتاد ، فروخته شده ، وادار شده به کار اجباری بدون مزد و همچنین کودکان آزاردیده روحی و جسمی .
نکته دیگر آنکه معمولا شرکت های بزرگ چند ملیتی، سالانه گزارش مسئولیت اجتماعی را منتشر میکنند تا به مخاطبان خود (اعم از سهامداران یا ذی نفعان) اعلام کنند که فعالیت یکسال اخیر آنها، تا چه اندازه محیط زیست و استانداردهای زیست محیطی و اجتماعی را حمایت کرده و محصول نهایی آنها، عاملی تخریبی برای آینده جهان نبوده است همچنین بزرگترین شرکت ها در مسئولیت اجتماعی خود سرمایه گذاری میکنند و بخش ها یا شعبه های اختصاصی دارند که وظیفه رسیدگی به امور مربوط به مسئولیت اجتماعی آنها را دارند.
یک شرکت بهمنظور ایجاد مسئولیت اجتماعی، ابتدا باید در برابر خود و سهامدارانش مسئول و پاسخگو باشد. به همین دلیل است که CSR در درجه اول، جزء استراتژیهایی است که شرکتهای بزرگ از آن استفاده میکنند. هرچه شرکتی شناختهشدهتر و موفقتر باشد، نقش بیشتری را در تعیین استانداردهای اخلاقی (میان مشاغل، رقبا و صنعت خود) ایفا میکند. کسبوکارهای کوچک و متوسط هم برنامههای CSR ایجاد میکنند؛ اما معمولاً بهاندازه شرکتهای بزرگ دیده نمیشوند.
از جمله دلایل پیگیری مسئولیت اجتماعی در شرکتها عبارتند از:
- ارتقای وجهه عمومی شرکت
- بهبود حاشیه سود و دارایی شرکت
- تاثیرگذاری مثبت بر مالیات شرکت
- وفاداری مشتریان و کارکنان
- تقویت برند کارفرمایی
- حضور در مطبوعات و خبرگزاریهای آنلاین
- مزیت رقابتی
مشارکت مدیران سازمانها و شرکتها در حوزه مسئولیت اجتماعی (CSR) در جهت حمایت از کودکان بی پناه
مؤسسه غیردولتی حمایت از کودکان بیپناه کمک، با شعار «کودک، محبت، کرامت» در سال ۱۳۹۳ مجوز فعالیت خود را به شماره ۳۵۵۴۶ و شناسه ملی ۱۴۰۰۴۷۵۷۰۹۰ از وزارت کشور جمهوری اسلامی ایران دریافت کرده است.
از دیدگاه این مؤسسه کودک بیپناه ،کودکی است كه در اثر فقر، محروميت، بيماري و عدم مراقبت و عدم صلاحيت فردي و اخلاقي پدر يا مادر يا سرپرست قانوني وي، صحت جسماني ، روحي ، تربيتي و اخلاقي او در معرض خطر قرارگرفته باشد و صدای دادخواهی و مظلومیت او به گوش کسی نمیرسد و به حقوق او دور از انظار مردم و مسئولین تجاوز شده و او ناتوان در دفاع از خود است.
مایهی مباهات است که «کمک» ضمن ارتباط نزدیک با سازمانهای بینالمللی از جمله «ریلیف اینترنشنال» و «سازمان پناهندگی نروژیNRC»- در اجرای پروژههای بشردوستانه با آن¬ها همکاری میکند ؛ بدیهی است همه این همکاری ها خود دلیل روشنی است نسبت به شفافیت مالی، اطلاع رسانی به موقع و اقدامات کارشناسانه در گروه کمک.
همچنین «کمک» به عنوان اولین موسسه خیریه ، موفق به دریافت عنوان «دانش بنیان و خلاق» از طرف معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به دلیل اقدامات موثر در ساماندهی آسیبهای اجتماعی و راهکارهای پیشگیرانه از بروز آنها در میان اقشار آسیب پذیر و در معرض آسیب با رویکرد توانمند سازی زنان سرپرست خانوار از طریق کارآفرینی، آموزش و اشتغال زایی شده است.
پس از این توضیح کوتاه ، همانگونه که مستحضرید مسئولانه عمل کردن در قبال جامعه موضوعی است که با گسترش روزافزون اثرگذاری آن بر محورهای تشکیل دهنده توسعه پایدار یعنی «اقتصاد» ، «جامعه» و «محیط زیست» منجر به این شده است که مفهومی به نام مسئولیت اجتماعی (CSR) در دنیای مدیریت ظهور پیدا کند. امروزه عمل به مسئولیت اجتماعی یکی از معیارهای اصلی انتخاب مشتریان یک سازمان و یا یک شرکت تجاری میباشد و آن شرکت نیز نه تنها میتواند از این موضوع برای تبلیغ در موقعیتهای تجاری و بازاریابی خود استفاده کند بلکه میتواند ضمن حمایت مادی و معنوی در جهت مرتفع ساختن یک معضل اجتماعی از بخشودگیهای مالیاتی آن نیز بهرهمند شود.
موسسه کمک نیز می تواند در راستای این وظیفه مهم اجتماعی مشاور و راهنمای خوبی در جهت انجام این مسئولیت برای سازمان ها، شرکت ها و حتی افرادی باشد که علاقه مند به مشارکت در مبحث مسئولیت اجتماعی خود (CSR) هستند.
از گذشته های دور تا کنون بسیاری از برند های نام آشنا مانند: اسنپ، اسنپ فود، دیجی کالا، دیوار و …با تمرکز بر مسئولیت اجتماعی خود در جهت حمایت از کودکان بی پناه با موسسه کمک همکاری داشته اند.
امروزه موسسه کمک با درک عمیق این گونه از مسئولیت های اجتماعی و برابر با نیازهای حمایتی از کودکانی که به دلیل دیده نشدن لاجرم دست کمک کمتری هم به سوی آنان دراز می شود، می تواند در حوزه های آموزش، درمان، اشتغال زایی و کارگاه های فنی و حرفه ای در راستای توانمندسازی آن ها شیوه های نو و جدیدی را به مدیران سازمان های حامی در جهت انجام مسئولیت اجتماعی(CSR) خود معرفی کند.